avid duet

Signal not showing up where it’s supposed to and routing incorrect in Pro Tools

If your signal isn’t showing up correctly in Pro Tools, coming out of Pro Tools to the desired outputs, or if the routing isn’t showing up as expected, there are a few things to check. Look below for the section that applies to the Apogee product you’re using:

 

JAM, JAM 96k, MiC, MiC 96k, Groove

  • Confirm that the device you’re using is selected as the ‘Playback Engine’ in Pro Tools by going to the the ‘Setup’ dropdown menu in Pro Tools and selecting ‘Playback Engine’. Make sure your Apogee device is selected in the ‘Playback Engine’ dropdown menu at the top of the window. If you are using JAM or MiC, you will first need to create a ‘Pro Tools Aggregate I/O’ and then you will select ‘Pro Tools Aggregate I/O’ as your ‘Playback Engine’. Click here for setting up JAM for Pro Tools.  Click here for setting up MiC for Pro Tools.
  • You may need to reset the I/O paths in Pro Tools. This is a very common thing. Click on the ‘Setup’ menu in Pro Tools and select ‘I/O’. Once the I/O Setup opens, select all of the channels in the left-hand column and hit ‘Delete’ on your keyboard.  After you’ve deleted them, click the ‘Default’ button in the lower part of the screen. Follow the same steps for each tab in I/O Setup. Once you have gone through these steps in each tab, click the ‘OK’ button to confirm changes and exit.

 

ONE (every model), GiO, Duet (every model), Quartet, Ensemble (every model)

  • Confirm that you are using the correct inputs/outputs on your device. Click here for instructions on how to setup ONE.  Click here for instructions on how to setup Duet.  Click here for instructions on how to setup Quartet.
  • Confirm that the device you’re using is selected as the ‘Playback Engine’ in Pro Tools by going to the the ‘Setup’ dropdown menu in Pro Tools and selecting ‘Playback Engine’. Make sure your Apogee device is selected in the ‘Playback Engine’ dropdown menu at the top of the window.
  • Launch ‘Apogee Maestro’ and click the ‘Reset Routing’ button in both the ‘Input Routing’ and ‘Output Routing’ tabs. If you’re using an Avid Duet or Avid Quartet, you will use ‘Pro Tools I/O Control’ app instead of Maestro. Click here if you need to download the Pro Tools I/O Control app for Avid Duet or Quartet.
  • You may need to reset the I/O paths in Pro Tools. This is a very common thing. Click on the ‘Setup’ menu in Pro Tools and select ‘I/O’. Once the I/O Setup opens, select all of the channels in the left-hand column and hit ‘Delete’ on your keyboard.  After you’ve deleted them, click the ‘Default’ button in the lower part of the screen. Follow the same steps for each tab in I/O Setup. Once you have gone through these steps in each tab, click the ‘OK’ button to confirm changes and exit.

Symphony I/O, Symphony I/O MkII, AD16x, DA16x, Rosetta 200, Rosetta 800

 

 

My Avid Duet isn’t showing up in Maestro

If you are using the ‘Avid Duet for Pro Tools’ (the all-black version that comes bundled with Pro Tools software), it will not show up in the ‘Apogee Maestro’ application. You will need to install the ‘Pro Tools I/O Control’ app from Avid’s website. Once you download and install this app, you should launch the ‘Pro Tools Duet Firmware Updater’ (found in Applications>Utilities>’Pro Tools Duet Firmware Updater’) and confirm that the firmware is up to date and then launch the ‘Pro Tools I/O Control’ app from your Applications folder.

Click here to find the appropriate download for either Mac or Windows. Make sure you select the download for ‘Duet’ and not ‘Quartet’.